Sagu Biji Kukus dengan Kelapa

Sagu Biji Kukus dengan Kelapa







Bahan-bahan



250 gram Sagu biji, dicuci, direndam dengan air selama 1 jam & ditoskan

140 gram Gula

200 gram Kelapa parut yang dibuang kulit ari

¼ sudu teh Garam (bumbung)

1 sudu besar Jus daun pandan. Diperah dari 10 helai daun pandan yang dikisar

Beberapa titis Pewarna hijau

Beberapa titis Pewarna merah

¼ sudu teh Esen ros

1 keping Daun pisang yang dipotong bulat 23 cm & disapu dengan minyak masak

3 helai Daun pandan yang kecil. Disimpul



Cara membuatnya

■ Didihkan air di dalam pengukus di atas api yang besar

■ Gaul rata-rata sagu biji, gula, kelapa & garam. Bahagikan 3 bahagian

■ Campur jus pandan & pewarna hijau pada satu bahagian & yang satu lagi dengan pewarna merah & esen ros. Biarkan satu bahagian lagi berwarna putih.

■ Lapis acuan kek 23 cm dengan daun pisang. Ratakan adunan putih & tekan perlahan-lahan dengan sudip. Bubuh sehelai daun pandan di atasnya. Lap bahagian dalam tudung pengukus agar air tidak menitis ke atas kuih. Kukus selama 10 minit sehingga sagu menjadi lutsinar. Angkat daun pandan & ratakan pula adunan hijau di atas lapisan putih. Bubuh satu lagi daun pandan di atasnya & kukus selama 10 minit sehingga sagu masak. Ulang proses dengan adunan merah.

■ Apabila masak, angkat dari pengukus & sejukkan kuih betul-betul sebelum memotongnya.

Udang Goreng Sambal Belacan dan Chap Chye

Udang Goreng Sambal Belacan dan Chap Chye



Menu - Udang Goreng Sambal Belacan

Bahan-bahan


500 ml Minyak masak

500 gram Udang yang besar. Dibuang janggut,diperap selama 60 minit dengan ¼ sudu teh gula.

120 gram Sambal belacan

3 helai Daun limau purut

2 camca teh Jus limau kasturi

1 camca teh Gula

Garam jika perlu



Cara membuatnya

■ Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas & goreng terendam udang selama 30 saat. Angkat udang

■ Cedok keluar minyak masak & tinggalkan 150 ml minyak dalam kuali. tumis bahan kisar selama ½ minit

■ Masukkan udang, gula dan daun limau purut

■ Apabila udang sudah masak, padam api & tambah jus limau kasturi.





Menu - Chap Chye

Bahan-bahan



3 ¾ sudu besar Minyak masak

7 ulas Bawang putih, dikupas & dicincang halus-halus

2 sudu besar Pes tauco (tau cheong)

300 gram Udang yang sederhana. Dibuang kulit & urat

30 gram Bunga pisang kering(kim chiam), dibuang hujung yang keras disimpul & direndam dengan air.

2 ½ sudu besar Cendawan telinga tikus (wan yee) direndam dengan air sehingga lembut & dibuang pangkalnya yang keras.

55 gram Kulit taucu (fu chok) direndam dengan air & dipotong potong 7.5 cm

350 ml Air

500 gram Kubis dipotong kecil-kecil

30 gram Suun. Direndam dengan air sehingga lembut & dipotong-potong 7.5 cm panjang

2 tangkai Daun bawang. Dihiris-hiris

100 gm Lobak merah di potong berbentuk bunga

Bahan perasa



1 sudu besar Kicap cair

¼ sudu teh Kicap pekat

¼ sudu teh Garam

1 ½ sudu teh Gula
 

Cara membuatnya



■ Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga keperang-perangan. Masukkan pes tauco & goreng sehingga wangi

■ Tambah udang, lobak merah, bunga pisang, cendawan telinga tikus & kulit tauhu & goreng selama 2 minit. Tambah air & biarkan mendidih. Masak sehingga kulit
tauhu lembut

■ Campur kubis.suun & bahan perasa. Apabila kubis sudah masak angkat dari api

■ Hias dengan daun bawang & hidang dengan sambal belacan.

Ayam Berempah

Ayam Berempah





Bahan-bahan


1 kg Ayam- dipotong kecil

400 ml Air

175 ml Minyak masak

4 helai Daun limau purut

25 cili kering- rendem sampai lembut

150 gm Bawang merah

4 ulas Bawang putih rempah digiling

7 biji Buah keras halus

1 ½ camt Belacan

3 batang Serai- diketuk



Perasa :

½ camca besar Garam

1 ½ camca teh Serbuk ayam

5 camca teh Gula



Cara membuatnya

■ Panaskan minyak untuk menggoreng rempah sampai wangi

■ Masukkan serai dan ayam. Masak beberapa minit.

■ Tuangkan air & masak sampai mendidih. Masukkan daun limau purut dan perasa.

■ Perlahankan api dan merenih selama 15 minit sampai ayam masak dan kuahnya pekat.

Onde-Onde Istimewa / Buah Melaka Istimewa

Onde-Onde Istimewa / Buah Melaka Istimewa





Bahan-bahan

150 gm Tepung pulut

100 gm Keledek (kuning) - direbus dan ditumbuk halus

8 helai Daun pandan-dihiris

100 ml Air

Setitik pewarna hijau

3 helai Daun pandan-diikat

Inti80 gm Gula Melaka dihiris halus
½ camca besar Gula pasir




Untuk menyadur kuih:

100 gm Kelapa parut putih

Garam mengikut rasa

Bijan panggang

Bakul daun pandan
 

Cara membuatnya

■ Gaulkan tepung, keledek dan jus pandan hingga campuran menjadi doh yang lembut. Gunakan pewarna hijau jika perlu.

■ Jerang air dan masukkan daun pandan. Bentukkan guli-guli daripada doh dan buat lubang di tengah-tengahnya

■ Bubuh ¼ camca teh inti (campuran gula) dan tangkupkan doh rapat-rapat. Masukkan onde-onde ke dalam air mendidih.

■ Bila kuih timbul, biarkan ½ minit. Keluarkan dan golekkan ke dalam kelapa parut.

■ Boleh dihidangkan di dalam bakul daun pandan jika suka. Taburkan bijan panggang sebelum dihidangkan.

Ayam Cencaluk

Ayam Cencaluk




Bahan-bahan


180 ml Minyak masak

10 ulas Bawang merah.dihiris-hiris

7 ulas Bawang putih.dihiris-hiris

1 kg Dada ayam dipotong kepingan

140 gram Cencaluk.Dituskan airnya

3 helai Daun limau purut

400 ml Air

100 gram Asam jawa

4 camca besar Gula

3 tangkai Cili merah.Dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga

3 tangkai Cili hijau dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga



Dikisar halus-halus



17 ulas Bawang merah.

5 cm Kunyit hidup.

5 batang Serai yang dihiris-hiris


Cara membuatnya



■ Panaskan minyak masak & goreng bawang merah & bawang putih sehingga garing. Tuskan & ketepikan

■ Dengan minyak yang sama. Tumis bahan kisar sehingga naik baunya Campur ayam, cencaluk & daun limau purut

■ Masukkan air asam. Perasakan dengan gula. Masak sehingga kuah pekat

■ Campur cili merah & hijau & separuh bawang putih goreng

■ Tabur baki bawang merah & bawang putih sebelum menghidang

Kuih Kasui

Kuih Kasui


Bahan-bahan

A


180 gm Tepung beras

120 gm Tepung kanji

4 camca besar Tepung gandum



B

450 gm Gula Melaka. Dihiris

4 camca besar Gula pasir

200 ml Air kelapa

5 helai Daun pandan-diikat

3 ½ camca teh Air abu

1150 ml Air

Beberapa titik Kicap pekat



Untuk Menyadur Kuih

200 gm Kelapa putih parut

Secukup rasa Garam



Cara membuatnya

■ Masak (B) hingga gula larut. Tapis & sejukkan

■ Gaulkan (A), (B) & air abu sehingga sebati. Tuangkan air & kacau. Masukkan sedikit kicap pekat untuk warna

■ Panaskan acuan 27 cm di dalam pengukus. Masukkan adunan ke dalam periuk. Masak atas api yang sederhana sentiasa kacau sehingga panas

■ Tuangkan ke dalam acuan & kukus selama 35-45 minit sehingga masak. Tutup dengan kertas timah semasa mengukus

■ Sejukkan kuih sebelum dipotong

■ Golekkan ke dalam kelapa parut putih

■ Hidangkan

 

Katong Laksa

Katong Laksa


Bahan-bahan

3100 ml Air

150 gm Ikan bilis kering. Dibersihkan

275 ml Minyak masak

600 gm Udang yang kecil. Dibuang kulit & urat

4 tangkai Daun kesum

20 keping Taufu pok. Dipotong dua

40 biji Bebola ikan. Dibuat daripada 300 gm pes ikan

2 kiub Pati ikan bilis

3 ½ camca teh Garam

50 gm Gula

500 gm Tauge. Dibuang ekor. Dicelur& dibilas dengan air sejuk

450 gm Bihun. Direndam dengan air sehingga lembut. Dicelur dengan air mendidih selama beberape minit & dituskan.

650 ml Santan pekat



Dikisar halus-halus

30 tangkai Cili kering. Direndam dengan air & dituskan

50 ulas Bawang merah.

7 ulas Bawang putih.

10 biji Buah keras

3.5 cm Kunyit hidup.

4.5 cm Lengkuas.

7 batang Serai. Dihiris–hiris

1 camca besar Belacan yang dihancurkan



Bahan hias

1 kg Kerang. Dibersihkan. Dicelur dengan air mendidih selama 3-5 minit. Dituskan & dibuang kulit

2 batang Timun dikupas. Dibuang empulur dan dihiris halus-halus memanjang

20 tangkai Cili merah. Ditumbuk lumat-lumat dengan secubit garam

3 tangkai Cili merah. Dihiris-hiris

3 tangkai Daun kesum. Dihiris halus-halus

1 helai Daun kunyit



Cara membuatnya

■ Didihkan ikan bilis dengan 1500 ml air. Kecilkan api & renihkan selama 30 minit. Apabila air berkurangan menjadi 1 liter, angkat dari api & tapis air rebusan. Ketepikan

■ Panaskan minyak masak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Tambah udang & balik-balikkan sehingga udang bertukar warna. Masukkan air rebusan ikan bilis, 1000ml air & biarkan mendidih. Masukan daun kesum. Renihkan selama 7 minit.

■ Campur taufu pok, bebola ikan & santan pekat. Perasakan dengan pati ikan bilis, garam & gula. Renihkan selama 5 minit

■ Bubuh bihun di dalam mangkuk hidang & bahan hias di dalam pinggan yang berasingan

■ Untuk menghidang, bubuh tauge & bihun di dalam mangkuk kecil & tabur bahan hias di atasnya. Tambah kuah yang panas sehingga memenuhi mangkuk. Hidangkan panas-panas.
 

Talam Keladi

Talam Keladi





Bahan-bahan

600 gm Keladi. Dipotong dadu

1 camca teh Garam

5 helai Daun pandan. Diikat



Bahagian atas kastad

4 biji Telur

120 gm Gula pasir

3 helai Daun pandan

Secubit rasa Garam

3 camca besar Tepung gandum

275 ml Santan pekat

100 ml Air

Beberapa titik Pewarna kuning



Cara membuatnya

■ Campurkan keladi & garam. Bubuh ke dalam acuan 20 cm. Letakkan daun pandan diatasnya. Kukus atas api yang besar sehingga keladi empuk

■ Keluarkan acuan & tekan keladi padat-padat. Kukus lagi 10 minit

■ Pukul telur, gula & daun pandan. Masukkan garam & tepung. Tambah santan sedikit demi sedikit & air bersama pewarna kuning. Kacau sehingga sebati. Tapiskan kastad

■ Masukkan adunan ke dalam periuk & panaskan di atas api sambil dikacau hingga panas

■ Tuangkan ke atas keladi & kukus di atas api yang sederhana selama 40 minit atau sehingga masak. Tutup dengan kertas timah supaya air tidak menitik ke atas kuih

■ Sejukkan sebelum dipotong

Resepi Ayam Penyet

RESEPI AYAM PENYET





(untuk hidangan 4 orang)
Bahan-bahan & cara-cara:
Bahan A

 
Setengah ekor ayam (dipotong 4)
2 batang serai*
2- 3 ulas bawang putih*
1" halia*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup* (boleh ganti dengan serbuk)
sedikit ketumbar dan jintan manis*
garam secukupnya* (* dikisar sekali)

1.Ayam hendaklah diperap semalaman/ seharian bersama bahan kisar.
2.Kukus ayam yang telah diperap selama 1/2 jam.
3.Goreng ayam yang dikukus dalam minyak yang banyak sehingga agak garing bahagian luarnya (sekejap sahaja lebih kurang 10 - 15 minit)

Semasa anda mengukus ayam bolehlah menyediakan bahan B.
 
Bahan B:
 
1 labu bawang besar (dipotong baji)*
2-3 ulas bawang putih*
7 tangkai lada hidup - buang bijinya*
9 biji cili padi (ikut suka)*
1 1/2" belacan*
sedikit air asam jawa/ perahan limau nipis
gula merah secukup rasa

1.Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, gorengkan semua bahan bertanda * sehingga agak garing.
2. Tumbuk semua bahan yang telah digoreng, masukkan gula merah, tumbuk lagi. Tuangkan air asam jawa @ perahan limau nipis.

Cara menyediakan ayam penyet:
 
1.Letakkan salad, timun dan tomato yang dihiris di atas lesung kayu yang leper.
2.Letakkan sesudu kecil sambal (bahan B), letakkan ayam yang telah digoreng di atasnya.
3.Penyetkan ayam tersebut dengan anak lesung kayu (jangan ketuk, cuma tekan sahaja, ayam lembut kerana telah dikukus)
4.Terbalikkan ayam, tambah sedikit lagi sambal jika suka.

Resepi Rojak Buah

RESEPI ROJAK BUAH



ROJAK BUAH-BUAHAN

Bahan-bahan:
 
50gm petis udang
5 gm cili padi
10 gm kacang tumbuk
10 gm gula
5 gm kicap pekat
20 gm timun
20 gm sengkuang
20 gm betik muda
20 gm jambu batu
20 gm nenas

Cara memasak:

Masak petis di dalam air panas dan didihkan.
Campurkan cili padi yang telah dikisar dan sedikit kicap pekat.
Masukkan bahan-bahan lain seperti gula dan kacang tumbuk, biarkan ia mendidih dan pekat.
Kemudian gaulkan buah-buahan yang telah dipotong sebelum dihidang.

AISKRIM TAPAI

AISKRIM TAPAI





Bahan-bahannya:
2 sudu besar tapai pulut
4 sudu besar aiskrim (vanila)

Cara :
1. masukkan tapi pulut ke dalam cawan
2. letakkan pula aiskerim di atasnya
3. hidangkan dengan pelbagai hiasan

TERUNG BAKAR



TERUNG BAKAR


Bahan-bahan:

5 buah Terung (Dibakar)

1 genggam Ikan Bilis (Dipanaskan diatas kuali tanpa minyak)

5 buah Cili Padi (Dihiris nipis-nipis)

3 buah limau nipis

Garam dan aji secukup rasa


Cara Menyediakannya:

1. Buka kulit terung bahagian luar. Kemudian potong kepada saiz yang diinginkan. Masukkan kedalam mangkuk.

2. Ambil air limau nipis yang ditapis dan tuang keatas terung tersebut.

3. Masukkan ikan bilis yang siap diguar dalam kuali yang panas tanpa minyak, bila baunya naik, angkat dan masukkan keatas terung. Letaklah garam dan aji secukup rasa.

4. Setelah itu gaul semua bahan yang dimasukkan. Setelah sebati makanan ini bolehlah diletakan diatas pinggan yang diinginkan

 

Rakan Blogger

BlogMalaysia.com

Featured Posts