Kuih Kasui

Kuih Kasui


Bahan-bahan

A


180 gm Tepung beras

120 gm Tepung kanji

4 camca besar Tepung gandum



B

450 gm Gula Melaka. Dihiris

4 camca besar Gula pasir

200 ml Air kelapa

5 helai Daun pandan-diikat

3 ½ camca teh Air abu

1150 ml Air

Beberapa titik Kicap pekat



Untuk Menyadur Kuih

200 gm Kelapa putih parut

Secukup rasa Garam



Cara membuatnya

■ Masak (B) hingga gula larut. Tapis & sejukkan

■ Gaulkan (A), (B) & air abu sehingga sebati. Tuangkan air & kacau. Masukkan sedikit kicap pekat untuk warna

■ Panaskan acuan 27 cm di dalam pengukus. Masukkan adunan ke dalam periuk. Masak atas api yang sederhana sentiasa kacau sehingga panas

■ Tuangkan ke dalam acuan & kukus selama 35-45 minit sehingga masak. Tutup dengan kertas timah semasa mengukus

■ Sejukkan kuih sebelum dipotong

■ Golekkan ke dalam kelapa parut putih

■ Hidangkan