Udang Goreng Sambal Belacan dan Chap Chye

Udang Goreng Sambal Belacan dan Chap Chye



Menu - Udang Goreng Sambal Belacan

Bahan-bahan


500 ml Minyak masak

500 gram Udang yang besar. Dibuang janggut,diperap selama 60 minit dengan ¼ sudu teh gula.

120 gram Sambal belacan

3 helai Daun limau purut

2 camca teh Jus limau kasturi

1 camca teh Gula

Garam jika perlu



Cara membuatnya

■ Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas & goreng terendam udang selama 30 saat. Angkat udang

■ Cedok keluar minyak masak & tinggalkan 150 ml minyak dalam kuali. tumis bahan kisar selama ½ minit

■ Masukkan udang, gula dan daun limau purut

■ Apabila udang sudah masak, padam api & tambah jus limau kasturi.





Menu - Chap Chye

Bahan-bahan



3 ¾ sudu besar Minyak masak

7 ulas Bawang putih, dikupas & dicincang halus-halus

2 sudu besar Pes tauco (tau cheong)

300 gram Udang yang sederhana. Dibuang kulit & urat

30 gram Bunga pisang kering(kim chiam), dibuang hujung yang keras disimpul & direndam dengan air.

2 ½ sudu besar Cendawan telinga tikus (wan yee) direndam dengan air sehingga lembut & dibuang pangkalnya yang keras.

55 gram Kulit taucu (fu chok) direndam dengan air & dipotong potong 7.5 cm

350 ml Air

500 gram Kubis dipotong kecil-kecil

30 gram Suun. Direndam dengan air sehingga lembut & dipotong-potong 7.5 cm panjang

2 tangkai Daun bawang. Dihiris-hiris

100 gm Lobak merah di potong berbentuk bunga

Bahan perasa



1 sudu besar Kicap cair

¼ sudu teh Kicap pekat

¼ sudu teh Garam

1 ½ sudu teh Gula
 

Cara membuatnya



■ Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga keperang-perangan. Masukkan pes tauco & goreng sehingga wangi

■ Tambah udang, lobak merah, bunga pisang, cendawan telinga tikus & kulit tauhu & goreng selama 2 minit. Tambah air & biarkan mendidih. Masak sehingga kulit
tauhu lembut

■ Campur kubis.suun & bahan perasa. Apabila kubis sudah masak angkat dari api

■ Hias dengan daun bawang & hidang dengan sambal belacan.