Talam Keladi

Talam Keladi





Bahan-bahan

600 gm Keladi. Dipotong dadu

1 camca teh Garam

5 helai Daun pandan. Diikat



Bahagian atas kastad

4 biji Telur

120 gm Gula pasir

3 helai Daun pandan

Secubit rasa Garam

3 camca besar Tepung gandum

275 ml Santan pekat

100 ml Air

Beberapa titik Pewarna kuning



Cara membuatnya

■ Campurkan keladi & garam. Bubuh ke dalam acuan 20 cm. Letakkan daun pandan diatasnya. Kukus atas api yang besar sehingga keladi empuk

■ Keluarkan acuan & tekan keladi padat-padat. Kukus lagi 10 minit

■ Pukul telur, gula & daun pandan. Masukkan garam & tepung. Tambah santan sedikit demi sedikit & air bersama pewarna kuning. Kacau sehingga sebati. Tapiskan kastad

■ Masukkan adunan ke dalam periuk & panaskan di atas api sambil dikacau hingga panas

■ Tuangkan ke atas keladi & kukus di atas api yang sederhana selama 40 minit atau sehingga masak. Tutup dengan kertas timah supaya air tidak menitik ke atas kuih

■ Sejukkan sebelum dipotong