Onde-Onde Istimewa / Buah Melaka Istimewa

Onde-Onde Istimewa / Buah Melaka Istimewa





Bahan-bahan

150 gm Tepung pulut

100 gm Keledek (kuning) - direbus dan ditumbuk halus

8 helai Daun pandan-dihiris

100 ml Air

Setitik pewarna hijau

3 helai Daun pandan-diikat

Inti80 gm Gula Melaka dihiris halus
½ camca besar Gula pasir




Untuk menyadur kuih:

100 gm Kelapa parut putih

Garam mengikut rasa

Bijan panggang

Bakul daun pandan
 

Cara membuatnya

■ Gaulkan tepung, keledek dan jus pandan hingga campuran menjadi doh yang lembut. Gunakan pewarna hijau jika perlu.

■ Jerang air dan masukkan daun pandan. Bentukkan guli-guli daripada doh dan buat lubang di tengah-tengahnya

■ Bubuh ¼ camca teh inti (campuran gula) dan tangkupkan doh rapat-rapat. Masukkan onde-onde ke dalam air mendidih.

■ Bila kuih timbul, biarkan ½ minit. Keluarkan dan golekkan ke dalam kelapa parut.

■ Boleh dihidangkan di dalam bakul daun pandan jika suka. Taburkan bijan panggang sebelum dihidangkan.