Ayam Cencaluk
Bahan-bahan
180 ml Minyak masak
10 ulas Bawang merah.dihiris-hiris
7 ulas Bawang putih.dihiris-hiris
1 kg Dada ayam dipotong kepingan
140 gram Cencaluk.Dituskan airnya
3 helai Daun limau purut
400 ml Air
100 gram Asam jawa
4 camca besar Gula
3 tangkai Cili merah.Dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga
3 tangkai Cili hijau dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga
Dikisar halus-halus
17 ulas Bawang merah.
5 cm Kunyit hidup.
5 batang Serai yang dihiris-hiris
Cara membuatnya
■ Panaskan minyak masak & goreng bawang merah & bawang putih sehingga garing. Tuskan & ketepikan
■ Dengan minyak yang sama. Tumis bahan kisar sehingga naik baunya Campur ayam, cencaluk & daun limau purut
■ Masukkan air asam. Perasakan dengan gula. Masak sehingga kuah pekat
■ Campur cili merah & hijau & separuh bawang putih goreng
■ Tabur baki bawang merah & bawang putih sebelum menghidang
0Awesome Comments!