Ayam Cencaluk

Ayam Cencaluk




Bahan-bahan


180 ml Minyak masak

10 ulas Bawang merah.dihiris-hiris

7 ulas Bawang putih.dihiris-hiris

1 kg Dada ayam dipotong kepingan

140 gram Cencaluk.Dituskan airnya

3 helai Daun limau purut

400 ml Air

100 gram Asam jawa

4 camca besar Gula

3 tangkai Cili merah.Dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga

3 tangkai Cili hijau dibelah dua. Dibuang biji & dipotong tiga



Dikisar halus-halus



17 ulas Bawang merah.

5 cm Kunyit hidup.

5 batang Serai yang dihiris-hiris


Cara membuatnya



■ Panaskan minyak masak & goreng bawang merah & bawang putih sehingga garing. Tuskan & ketepikan

■ Dengan minyak yang sama. Tumis bahan kisar sehingga naik baunya Campur ayam, cencaluk & daun limau purut

■ Masukkan air asam. Perasakan dengan gula. Masak sehingga kuah pekat

■ Campur cili merah & hijau & separuh bawang putih goreng

■ Tabur baki bawang merah & bawang putih sebelum menghidang