Udang Goreng Sambal Belacan dan Chap Chye
Menu - Udang Goreng Sambal Belacan
Bahan-bahan
500 ml Minyak masak
500 gram Udang yang besar. Dibuang janggut,diperap selama 60 minit dengan ¼ sudu teh gula.
120 gram Sambal belacan
3 helai Daun limau purut
2 camca teh Jus limau kasturi
1 camca teh Gula
Garam jika perlu
Cara membuatnya
■ Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas & goreng terendam udang selama 30 saat. Angkat udang
■ Cedok keluar minyak masak & tinggalkan 150 ml minyak dalam kuali. tumis bahan kisar selama ½ minit
■ Masukkan udang, gula dan daun limau purut
■ Apabila udang sudah masak, padam api & tambah jus limau kasturi.
Menu - Chap Chye
Bahan-bahan
3 ¾ sudu besar Minyak masak
7 ulas Bawang putih, dikupas & dicincang halus-halus
2 sudu besar Pes tauco (tau cheong)
300 gram Udang yang sederhana. Dibuang kulit & urat
30 gram Bunga pisang kering(kim chiam), dibuang hujung yang keras disimpul & direndam dengan air.
2 ½ sudu besar Cendawan telinga tikus (wan yee) direndam dengan air sehingga lembut & dibuang pangkalnya yang keras.
55 gram Kulit taucu (fu chok) direndam dengan air & dipotong potong 7.5 cm
350 ml Air
500 gram Kubis dipotong kecil-kecil
30 gram Suun. Direndam dengan air sehingga lembut & dipotong-potong 7.5 cm panjang
2 tangkai Daun bawang. Dihiris-hiris
100 gm Lobak merah di potong berbentuk bunga
Bahan perasa
1 sudu besar Kicap cair
¼ sudu teh Kicap pekat
¼ sudu teh Garam
1 ½ sudu teh Gula
Cara membuatnya
■ Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga keperang-perangan. Masukkan pes tauco & goreng sehingga wangi
■ Tambah udang, lobak merah, bunga pisang, cendawan telinga tikus & kulit tauhu & goreng selama 2 minit. Tambah air & biarkan mendidih. Masak sehingga kulit
tauhu lembut
■ Campur kubis.suun & bahan perasa. Apabila kubis sudah masak angkat dari api
■ Hias dengan daun bawang & hidang dengan sambal belacan.
0Awesome Comments!