Kuih Kasui
Bahan-bahan
A
180 gm Tepung beras
120 gm Tepung kanji
4 camca besar Tepung gandum
B
450 gm Gula Melaka. Dihiris
4 camca besar Gula pasir
200 ml Air kelapa
5 helai Daun pandan-diikat
3 ½ camca teh Air abu
1150 ml Air
Beberapa titik Kicap pekat
Untuk Menyadur Kuih
200 gm Kelapa putih parut
Secukup rasa Garam
Cara membuatnya
■ Masak (B) hingga gula larut. Tapis & sejukkan
■ Gaulkan (A), (B) & air abu sehingga sebati. Tuangkan air & kacau. Masukkan sedikit kicap pekat untuk warna
■ Panaskan acuan 27 cm di dalam pengukus. Masukkan adunan ke dalam periuk. Masak atas api yang sederhana sentiasa kacau sehingga panas
■ Tuangkan ke dalam acuan & kukus selama 35-45 minit sehingga masak. Tutup dengan kertas timah semasa mengukus
■ Sejukkan kuih sebelum dipotong
■ Golekkan ke dalam kelapa parut putih
■ Hidangkan
A
180 gm Tepung beras
120 gm Tepung kanji
4 camca besar Tepung gandum
B
450 gm Gula Melaka. Dihiris
4 camca besar Gula pasir
200 ml Air kelapa
5 helai Daun pandan-diikat
3 ½ camca teh Air abu
1150 ml Air
Beberapa titik Kicap pekat
Untuk Menyadur Kuih
200 gm Kelapa putih parut
Secukup rasa Garam
Cara membuatnya
■ Masak (B) hingga gula larut. Tapis & sejukkan
■ Gaulkan (A), (B) & air abu sehingga sebati. Tuangkan air & kacau. Masukkan sedikit kicap pekat untuk warna
■ Panaskan acuan 27 cm di dalam pengukus. Masukkan adunan ke dalam periuk. Masak atas api yang sederhana sentiasa kacau sehingga panas
■ Tuangkan ke dalam acuan & kukus selama 35-45 minit sehingga masak. Tutup dengan kertas timah semasa mengukus
■ Sejukkan kuih sebelum dipotong
■ Golekkan ke dalam kelapa parut putih
■ Hidangkan
0Awesome Comments!