Katong Laksa
Bahan-bahan
3100 ml Air
150 gm Ikan bilis kering. Dibersihkan
275 ml Minyak masak
600 gm Udang yang kecil. Dibuang kulit & urat
4 tangkai Daun kesum
20 keping Taufu pok. Dipotong dua
40 biji Bebola ikan. Dibuat daripada 300 gm pes ikan
2 kiub Pati ikan bilis
3 ½ camca teh Garam
50 gm Gula
500 gm Tauge. Dibuang ekor. Dicelur& dibilas dengan air sejuk
450 gm Bihun. Direndam dengan air sehingga lembut. Dicelur dengan air mendidih selama beberape minit & dituskan.
650 ml Santan pekat
Dikisar halus-halus
30 tangkai Cili kering. Direndam dengan air & dituskan
50 ulas Bawang merah.
7 ulas Bawang putih.
10 biji Buah keras
3.5 cm Kunyit hidup.
4.5 cm Lengkuas.
7 batang Serai. Dihiris–hiris
1 camca besar Belacan yang dihancurkan
Bahan hias
1 kg Kerang. Dibersihkan. Dicelur dengan air mendidih selama 3-5 minit. Dituskan & dibuang kulit
2 batang Timun dikupas. Dibuang empulur dan dihiris halus-halus memanjang
20 tangkai Cili merah. Ditumbuk lumat-lumat dengan secubit garam
3 tangkai Cili merah. Dihiris-hiris
3 tangkai Daun kesum. Dihiris halus-halus
1 helai Daun kunyit
Cara membuatnya
■ Didihkan ikan bilis dengan 1500 ml air. Kecilkan api & renihkan selama 30 minit. Apabila air berkurangan menjadi 1 liter, angkat dari api & tapis air rebusan. Ketepikan
■ Panaskan minyak masak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Tambah udang & balik-balikkan sehingga udang bertukar warna. Masukkan air rebusan ikan bilis, 1000ml air & biarkan mendidih. Masukan daun kesum. Renihkan selama 7 minit.
■ Campur taufu pok, bebola ikan & santan pekat. Perasakan dengan pati ikan bilis, garam & gula. Renihkan selama 5 minit
■ Bubuh bihun di dalam mangkuk hidang & bahan hias di dalam pinggan yang berasingan
■ Untuk menghidang, bubuh tauge & bihun di dalam mangkuk kecil & tabur bahan hias di atasnya. Tambah kuah yang panas sehingga memenuhi mangkuk. Hidangkan panas-panas.
3100 ml Air
150 gm Ikan bilis kering. Dibersihkan
275 ml Minyak masak
600 gm Udang yang kecil. Dibuang kulit & urat
4 tangkai Daun kesum
20 keping Taufu pok. Dipotong dua
40 biji Bebola ikan. Dibuat daripada 300 gm pes ikan
2 kiub Pati ikan bilis
3 ½ camca teh Garam
50 gm Gula
500 gm Tauge. Dibuang ekor. Dicelur& dibilas dengan air sejuk
450 gm Bihun. Direndam dengan air sehingga lembut. Dicelur dengan air mendidih selama beberape minit & dituskan.
650 ml Santan pekat
Dikisar halus-halus
30 tangkai Cili kering. Direndam dengan air & dituskan
50 ulas Bawang merah.
7 ulas Bawang putih.
10 biji Buah keras
3.5 cm Kunyit hidup.
4.5 cm Lengkuas.
7 batang Serai. Dihiris–hiris
1 camca besar Belacan yang dihancurkan
Bahan hias
1 kg Kerang. Dibersihkan. Dicelur dengan air mendidih selama 3-5 minit. Dituskan & dibuang kulit
2 batang Timun dikupas. Dibuang empulur dan dihiris halus-halus memanjang
20 tangkai Cili merah. Ditumbuk lumat-lumat dengan secubit garam
3 tangkai Cili merah. Dihiris-hiris
3 tangkai Daun kesum. Dihiris halus-halus
1 helai Daun kunyit
Cara membuatnya
■ Didihkan ikan bilis dengan 1500 ml air. Kecilkan api & renihkan selama 30 minit. Apabila air berkurangan menjadi 1 liter, angkat dari api & tapis air rebusan. Ketepikan
■ Panaskan minyak masak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Tambah udang & balik-balikkan sehingga udang bertukar warna. Masukkan air rebusan ikan bilis, 1000ml air & biarkan mendidih. Masukan daun kesum. Renihkan selama 7 minit.
■ Campur taufu pok, bebola ikan & santan pekat. Perasakan dengan pati ikan bilis, garam & gula. Renihkan selama 5 minit
■ Bubuh bihun di dalam mangkuk hidang & bahan hias di dalam pinggan yang berasingan
■ Untuk menghidang, bubuh tauge & bihun di dalam mangkuk kecil & tabur bahan hias di atasnya. Tambah kuah yang panas sehingga memenuhi mangkuk. Hidangkan panas-panas.
0Awesome Comments!