Katong Laksa

Katong Laksa


Bahan-bahan

3100 ml Air

150 gm Ikan bilis kering. Dibersihkan

275 ml Minyak masak

600 gm Udang yang kecil. Dibuang kulit & urat

4 tangkai Daun kesum

20 keping Taufu pok. Dipotong dua

40 biji Bebola ikan. Dibuat daripada 300 gm pes ikan

2 kiub Pati ikan bilis

3 ½ camca teh Garam

50 gm Gula

500 gm Tauge. Dibuang ekor. Dicelur& dibilas dengan air sejuk

450 gm Bihun. Direndam dengan air sehingga lembut. Dicelur dengan air mendidih selama beberape minit & dituskan.

650 ml Santan pekat



Dikisar halus-halus

30 tangkai Cili kering. Direndam dengan air & dituskan

50 ulas Bawang merah.

7 ulas Bawang putih.

10 biji Buah keras

3.5 cm Kunyit hidup.

4.5 cm Lengkuas.

7 batang Serai. Dihiris–hiris

1 camca besar Belacan yang dihancurkan



Bahan hias

1 kg Kerang. Dibersihkan. Dicelur dengan air mendidih selama 3-5 minit. Dituskan & dibuang kulit

2 batang Timun dikupas. Dibuang empulur dan dihiris halus-halus memanjang

20 tangkai Cili merah. Ditumbuk lumat-lumat dengan secubit garam

3 tangkai Cili merah. Dihiris-hiris

3 tangkai Daun kesum. Dihiris halus-halus

1 helai Daun kunyit



Cara membuatnya

■ Didihkan ikan bilis dengan 1500 ml air. Kecilkan api & renihkan selama 30 minit. Apabila air berkurangan menjadi 1 liter, angkat dari api & tapis air rebusan. Ketepikan

■ Panaskan minyak masak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Tambah udang & balik-balikkan sehingga udang bertukar warna. Masukkan air rebusan ikan bilis, 1000ml air & biarkan mendidih. Masukan daun kesum. Renihkan selama 7 minit.

■ Campur taufu pok, bebola ikan & santan pekat. Perasakan dengan pati ikan bilis, garam & gula. Renihkan selama 5 minit

■ Bubuh bihun di dalam mangkuk hidang & bahan hias di dalam pinggan yang berasingan

■ Untuk menghidang, bubuh tauge & bihun di dalam mangkuk kecil & tabur bahan hias di atasnya. Tambah kuah yang panas sehingga memenuhi mangkuk. Hidangkan panas-panas.