Talam Keladi
Bahan-bahan
600 gm Keladi. Dipotong dadu
1 camca teh Garam
5 helai Daun pandan. Diikat
Bahagian atas kastad
4 biji Telur
120 gm Gula pasir
3 helai Daun pandan
Secubit rasa Garam
3 camca besar Tepung gandum
275 ml Santan pekat
100 ml Air
Beberapa titik Pewarna kuning
Cara membuatnya
■ Campurkan keladi & garam. Bubuh ke dalam acuan 20 cm. Letakkan daun pandan diatasnya. Kukus atas api yang besar sehingga keladi empuk
■ Keluarkan acuan & tekan keladi padat-padat. Kukus lagi 10 minit
■ Pukul telur, gula & daun pandan. Masukkan garam & tepung. Tambah santan sedikit demi sedikit & air bersama pewarna kuning. Kacau sehingga sebati. Tapiskan kastad
■ Masukkan adunan ke dalam periuk & panaskan di atas api sambil dikacau hingga panas
■ Tuangkan ke atas keladi & kukus di atas api yang sederhana selama 40 minit atau sehingga masak. Tutup dengan kertas timah supaya air tidak menitik ke atas kuih
■ Sejukkan sebelum dipotong
0Awesome Comments!