Onde-Onde Istimewa / Buah Melaka Istimewa
Bahan-bahan
150 gm Tepung pulut
100 gm Keledek (kuning) - direbus dan ditumbuk halus
8 helai Daun pandan-dihiris
100 ml Air
Setitik pewarna hijau
3 helai Daun pandan-diikat
Inti80 gm Gula Melaka dihiris halus
½ camca besar Gula pasir
Untuk menyadur kuih:
100 gm Kelapa parut putih
Garam mengikut rasa
Bijan panggang
Bakul daun pandan
Cara membuatnya
■ Gaulkan tepung, keledek dan jus pandan hingga campuran menjadi doh yang lembut. Gunakan pewarna hijau jika perlu.
■ Jerang air dan masukkan daun pandan. Bentukkan guli-guli daripada doh dan buat lubang di tengah-tengahnya
■ Bubuh ¼ camca teh inti (campuran gula) dan tangkupkan doh rapat-rapat. Masukkan onde-onde ke dalam air mendidih.
■ Bila kuih timbul, biarkan ½ minit. Keluarkan dan golekkan ke dalam kelapa parut.
■ Boleh dihidangkan di dalam bakul daun pandan jika suka. Taburkan bijan panggang sebelum dihidangkan.
0Awesome Comments!