Nasi Bukhara
Bahan-bahan:
4 cawan beras
4 cawan air
1 ekor ayam / potong kecil
1 senduk besar minyak sapi
1 tin susu cair
4cm halia / hiris
10 ulas bawang merah / mayang halus
10 ulas bawang merah / kisar
10 ulas bawang putih /kisar
7 biji buah badam
3 biji tomato / mayang bulat
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
4 sudu besar ketumbar
1 labu bawang besar / mayang bulat
Sedikit daun pudina
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit bawang goreng agromas
Bahan rempah:
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6cm kulit kayu manis
Cara menyediakan:
Ayam dipotong kecil, digaulkan sedikit kunyit dan garam, lalu digoreng hingga masak. Ketepikan
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling atau dikisar kasar hingga lumat. Asingkan
Tumiskan jintan manis, jintan putih, ketumbar dengan bahan rempah serta bawang besar dan tomato sehingga wangi
Masukkan ayam dan kacau rata, kemudian masukkan susu cair, air daun pudina dan air
Apabila sudah mendidih, bolehlah masukkan beras dan tanak sehingga masak.
4 cawan beras
4 cawan air
1 ekor ayam / potong kecil
1 senduk besar minyak sapi
1 tin susu cair
4cm halia / hiris
10 ulas bawang merah / mayang halus
10 ulas bawang merah / kisar
10 ulas bawang putih /kisar
7 biji buah badam
3 biji tomato / mayang bulat
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
4 sudu besar ketumbar
1 labu bawang besar / mayang bulat
Sedikit daun pudina
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit bawang goreng agromas
Bahan rempah:
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6cm kulit kayu manis
Cara menyediakan:
Ayam dipotong kecil, digaulkan sedikit kunyit dan garam, lalu digoreng hingga masak. Ketepikan
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling atau dikisar kasar hingga lumat. Asingkan
Tumiskan jintan manis, jintan putih, ketumbar dengan bahan rempah serta bawang besar dan tomato sehingga wangi
Masukkan ayam dan kacau rata, kemudian masukkan susu cair, air daun pudina dan air
Apabila sudah mendidih, bolehlah masukkan beras dan tanak sehingga masak.
0Awesome Comments!