Sagu Biji Kukus dengan Kelapa

Sagu Biji Kukus dengan Kelapa







Bahan-bahan



250 gram Sagu biji, dicuci, direndam dengan air selama 1 jam & ditoskan

140 gram Gula

200 gram Kelapa parut yang dibuang kulit ari

¼ sudu teh Garam (bumbung)

1 sudu besar Jus daun pandan. Diperah dari 10 helai daun pandan yang dikisar

Beberapa titis Pewarna hijau

Beberapa titis Pewarna merah

¼ sudu teh Esen ros

1 keping Daun pisang yang dipotong bulat 23 cm & disapu dengan minyak masak

3 helai Daun pandan yang kecil. Disimpul



Cara membuatnya

■ Didihkan air di dalam pengukus di atas api yang besar

■ Gaul rata-rata sagu biji, gula, kelapa & garam. Bahagikan 3 bahagian

■ Campur jus pandan & pewarna hijau pada satu bahagian & yang satu lagi dengan pewarna merah & esen ros. Biarkan satu bahagian lagi berwarna putih.

■ Lapis acuan kek 23 cm dengan daun pisang. Ratakan adunan putih & tekan perlahan-lahan dengan sudip. Bubuh sehelai daun pandan di atasnya. Lap bahagian dalam tudung pengukus agar air tidak menitis ke atas kuih. Kukus selama 10 minit sehingga sagu menjadi lutsinar. Angkat daun pandan & ratakan pula adunan hijau di atas lapisan putih. Bubuh satu lagi daun pandan di atasnya & kukus selama 10 minit sehingga sagu masak. Ulang proses dengan adunan merah.

■ Apabila masak, angkat dari pengukus & sejukkan kuih betul-betul sebelum memotongnya.