Blueberry Struddle

Blueberry Struddle




Bahan-bahan:

300 gm tepung gandum
200 gm pastri marjerin - dipotong dadu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula halus
1 sudu besar marjerin
150 ml air

Bahan Hiasan:

Inti blueberi secukupnya
Kuning telur
Kuaci yang dibuang kulitnya

Cara Menyediakan:

1, Campurkan kesemua bahan kecuali pastri marjerin dan bahan hiasan, gaul rata. Uli sehingga sebati dan menjadi doh yang lembut.

2. Perap selama setengah jam. Kemudian canai doh memanjang. Taburkan pastri marjerin di bahagian tengah, kemudian lipat ke tengah kedua-dua bahagian hujung doh.

3. Lipat ke tengah lagi di kedua-dua bahagian hujung doh hingga menjadi kepingan doh segi empat sama.

4. Canai memanjang (bahagian yang tidak berlapis) doh sehingga separuh nipis.

5. Lipat ke tengah di kedua-dua bahagian hujung seperti tadi. Lipat lagi ke tengah di kedua-dua bahagian hujung sehingga menjadi kepingan segi empat sama.

6. Rehatkan doh di dalam peti sejuk selama setengah jam.

7. Kemudian canai memanjang (bahagian berlapis), tandakan bahagian tengahnya (sebagai tanda kepingan tersebut dibahagi dua bahagian, tetapi jangan dipotong).

8. Letakkan inti blueberi pada satu bahagian manakala satu bahagian lagi dipotong dengan rol pemotong untuk membentuk corak.

9. Lipatkan bahagian yang dipotong bercorak ke bahagian yang dipenuhi inti blueberi dan kemaskan bahagian tepinya.

10. Sapukan permukaan struddle dengan kuning telur dan taburkan kuaci sebelum dibakar sehingga masak.