Raja Tandoori


Raja Tandoori





Bahan-bahan:
1 ekor ayam seberat 1 1/2 kg
1 sudu besar serbuk cili*
2 biji limau nipis - ambil jusnya*
Garam secukup rasa*
1 sudu besar mentega*
(* Disatukan menjadi pes)
100 gm yogurt
3 sudu besar halia - ditumbuk halus
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk marsala
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil pewarna oren
Cara Menyediakan:
1. Bersihkan ayam dan belah di bahagian dada. Lumur ayam dengan pes serbuk cili, limau nipis, garam dan mentega sebelum diperap selama 15 minit.
2. Yogurt dipukul sedikit, kemudian dicampur dengan semua bahan di atas. Kacau hingga rata kemudian lumurkan pada ayam dan perap selama empat jam. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian dan bakar antara 30 hingga 45 minit dengan suhu setinggi 250 darjah Celsius.
3.  Jika menggunakan ketuhar gelombang mikro, mula-mula masak menggunakan kuasa Medium selama 15 minit dan keluarkan. Kemudian bakar dengan ketuhar Convention pada suhu 180 darjah Celsius selama 15 minit atau sehingga ayam menjadi perang keemasakan.