Kuih Lompat Tikam

Kuih Lompat Tikam




Bahan A (Lapisan Hijau - Lapisan Bawah)


1 cawan tepung beras

1 sudu makan tepung jagung

3 cawan santan cair

1/2 cawan air lapisan pandan dan pewarna hijau

1 sudu teh air kapur

Sedikit Garam



Bahan B (Lapisan Putih - Santan)


1 Cawan tepung beras

1 sudu makan tepung jagung

3 cawan santan pekat

1 sudu teh garam



Bahan C (air gula merah)


1 cawan gula merah

1/2 cawan gula pasir

1 cawan air

1 helai daun pandan (disimpul)




Cara membuatnya Lapisan Hijau:


Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang

Campurkan semua bahan A dan tapiskan

Masakkan adunan diatas api seketika, tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit

Apabila sudah masak, cakarkan sedikit permukaan kuih bagi memudahkan bahagian lapisan
santan melekat




Cara membuat inti:


Campurkan semua bahan B dan tapiskan

Masakkan adunan di atas api seketika

Tuangkan adunan perlahan-perlahan diatas lapisan hijau

Kukuskan selama 20 minit, kemudian sejukkan

Apabila sudah sejuk, potong kuih lompat tikam dan hidangkan dengan air gula merah


Cara Membuat Air gula:


Masakkan semua bahan C sehingga mendidih

Tapis dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.