Mi Bakso

Mi Bakso




Bahan-bahan:

1 kg mi - dicelur
200 gm mihun - dicelur
1 kg tulang kaki lembu
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 cm halia - ditumbuk halus
1 sudu kecil serbuk perencah sup
5 cm kulit kayu manis
1 sudu kecil jintan manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun bawang besar/leek - dikerat 1 cm
Garam dan lada sulah secukup rasa

Untuk Bakso (Bebola Daging):

500 gm daging lembu kisar
2 sudu besat tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Untuk Taburan:

1 tangkai daun bawang - dihiris halus
1 tangkai daun sup - dihiris halus
15 tangkai cili padi - ditumbuk
Bawang goreng secukupnya
5 biji limau kasturi
Kicap dan sos tomato

Cara Menyediakan:

1. Tulang kaki lembu direbus dengan air secukupnya untuk dijadikan kuah. Masukkan bahan-bahan tumbuk, serbuk perencah sup, kulit kayu manis, jintan manis, bunga cengkih, bungan lawang dan buah lepaga. Apabila daging empuk, masukkan garam, serbuk lada sulah dan daun bawang besar. Kacau dan angkat.

2. Untuk membuat bakso, campurkan kesemua bahannya dan gentel bulat-bulat. Jerang air, bila mendidih masukkan bebola daging. Biarkan hingga timbul, angkat dan tuskan.

3. Untuk menghidang, masukkan mi dan mihun ke dalam mangkuk. Masukkan beberapa biji bakso dan tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng secukupnya. Masukkan kicap, sos tomato dan cili api tumbuk kemudian perahkan jus limau kasturi. Akhir sekali masukkan kuah dan hidang panas-panas.