Rendang Tok


Rendang Tok





BAHAN-BAHAN:
1 kg daging (potong dadu)
50 ml minyak masak
1 kg santan
200 gm kerisik
50 gm gula kabung
2 helai daun kunyit
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
Sedikit hirisan kelapa
BAHAN KISAR A:
100 gm bawang putih
100 gm bawang besar
100 gm halia
3 batang serai
BAHAN KISAR B:
20 tangkai cili kering
80 gm kari daging
30 gm kulit kayu manis
BAHAN C:
30 gm buah pelaga
30 gm bunga cengkih
30 gm bunga lawang
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga garing dan naik bau.
2. Tumiskan pula bahan B dan bahan C sehingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan santan, gula kabung dan daging.
4. Setelah daging empuk, masukkan kerisik, hirisan kelapa dan akhir sekali masukkan garam, gula dan taburkan daun kunyit yang dihiris halus. Kacau rata dan angkat setelah cukup kering.