Paru Goreng Berempah


Paru Goreng Berempah





1 kg paru - direbus dengan 4 helai daun salam serta garam
Bahan Tumbuk:
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 cm kunyit segar
Bahan Sambal:
10 tangkai cili kering - ditumbuk
3 tangkai cili merah - ditumbuk
20 ulas bawang merah - ditumbuk
Garam dan gula
Minyak masak secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Paru dipotong ikut suka, kemudian gaul dengan bahan tumbuk dan garam. Perap setengah jam barulah boleh digoreng garing.
2. Keluarkan minyak goreng, tinggalkan cuma setengah cawan. Tumis bahan kisar untuk sambal hingga wangi, perisakan dengan garam serta gula.
3. Masukkan paru, balik-balikkan hingga sebati dan hidang.