Nasi Kerabu


Nasi Kerabu


Nasi Kerabu


BAHAN NASI:
4 cawan beras
BAHAN SAMBAL KELAPA:
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 biji kelapa parut (sangai)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
2 ekor ikan kembung (rebus dan tumbuk)
2 batang serai (tumbuk)
Sedikit garam dan gula melaka

BAHAN KUAH TUMIS:
5 ulas bawang merah
1 cm halia
2 sudu besar budu
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur

BAHAN ULAM:
1 batang timun
2 tangkai kacang botor
4 tangkai pegaga
1/2 tangkai bunga kantan
Sedikit tauge

CARA MENYEDIAKAN:
1) Terlebih dahulu masakkan nasi sehingga masak dan ketepikan.

2) Sementara itu, hiris halus semua ulam-ulaman, ketepikan. Untuk mengelakkan
    ulam-ulaman menjadi lebam, gaulkan dengan sedikit garam setelah ia dihiris.

3) Seterusnya, sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kelapa.
    Sangai kelapa sehingga garing tapi jangan sampai hangit.

4) Kemudian, tumbukkan lada hitam bersama serai sehingga lumat dan
    masukkan ikan rebus dan tumbuk lagi.

5) Setelah kelapa garing angkat dan gaul rata bersama bahan tumbuk tadi. Ketepikan.

6) Sediakan pula bahan-bahan untuk membuat sambal tumis budu.
    Tumbukkan halia dan bawang sehingga lumat dan masukkan ke dalam
    periuk yang berisi santan.

7) Masukkan juga cili kisar, budu dan serai.

8) Kemudian renehkan di atas api sederhana sambil dikacau dan apabila pecah
    minyak bolehlah diangkat.