Kuih Samosa

Kuih Samosa




Bahan A:


Kulit popia secukupnya

2 sudu makan tepung gandum (Dibancuh dengan 3 sudu makan air sebagai gam kulit popia)

Minyak bagi menggoreng


Bahan B (Dikisar)


200gm daging (Dikisar ataupun dicincang)

2 biji kentang (Dipotong dadu)

1 labu bawang besar (dipotong dadu)

1 batang kecil lobak merah (Dipotong dadu)

1 sudu makan rempah kari

2 biji cili merah (dicincang)

Daun sup dan daun bawang (hiris halus)

1 sudu makan minyak masak

Garam secukup rasa




Cara membuat Inti:


Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu

Masukkan daging kisar dan kacau rata

Masukkan rempah kari dan kacau lagi

Masukkan kentang, lobak merah, cili merah dan garam. Masakkan sehingga kentang dan lobak merah lembut dan kering

Tutup api, kemudian taburkan daun sup dan daun bawang, Kacau rata

Angkat dan sejukkan



Cara membuat samosa

Potong kulit popia. Letakkan inti di hujung kulit popia dan lipatkan supaya menjadi segitiga

Gamkan setiap lapisan kulit dengan bancuhan tepung

 Gorengkan hingga kuning keemasan

Hidangkan dengan sos cili