Panacotta Sos Nanas Vanila


Panacotta Sos Nanas Vanila



Panacotta Sos Nanas Vanila


BAHAN-BAHAN:
700 gm krim putar
320 gm susu segar
10 helai daun pandan
1 sudu kecil esen vanila
10 gm kepingan gelatin
80 gm gula

BAHAN SOS:
200 gm air
100 gm gula
100 gm nanas masak (potong dadu)
Sedikit esen vanila
(campurkan kesemua bahan dan masak sehingga pekat)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar daun pandan dengan susu segar, tapis dan ambil jusnya.
2. Didihkan jus pandan bersama krim putar dan esen vanila.
3. Masukkan gula dan gelatin. Gaul sehingga sebati
4. Tapis sekali lagi dan tuangkan ke dalam bekas acuan.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk.
6. Setelah beku, keluarkan dan hias dengan sos.