Acar Buah


Acar Buah




Bahan-bahan:


500gm buahan campur (kismis hitam, kuning, prun, apricot, mangga jeruk, kurma dan lobak masin yang dipotong kecil)

2 cawan minyak masak

2 cawan gula

1 sudu cuka

10 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

5 inci halia (dihiris)

½ cawan bijan goring tanpa minyak (sebagai hiasan)

500gm bawang merah (kisar halus)

10 ulas bawang putih (kisar halus)

10 inci halia (kisar halus)

30 tangkai cili kering (kisar halus)

2 sudu makan jintan manis (kisar halus)

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bahan mesin sehingga wangi, garing dan naik minyak

Masukkan gula dan cuka. Biarkan mereneh sehingga naik minyak sekali lagi

Masukkan semua buahan campuran dan masakkan hingga naik minyak dan pekat

Hidangkan dengan bijan.