Kentang Mentega

Kentang Mentega


Kentang Mentega


BAHAN-BAHAN:
8 biji kentang
2 ulas bawang putih (ketuk)
5 biji lobak jejari
60 ml jus lemon
4 tangkai daun thyme (cincang)
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak zaitun
4 ketul kepak ayam
200 gm kacang sepat
30 gm mentega
Garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan jus lemon, thyme, madu dan minyak zaitun di dalam mangkuk. Masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dan perapkan seketika.
2. Sementara itu rebus atau kukus kentang dengan sedikit garam sehingga empuk.
3. Panaskan sedikit minyak dan masak ayam yang diperap tadi mengunakan kuali leper. Masukkan daun thyme dan reneh seketika sehingga ayam masak. Angkat dan asingkan.
4. Selepas itu, kukuskan kacang sepat. Kentang yang telah empuk dipotong baji (wedges) atau dadu dan gaulkan dengan mentega dan bawang putih.
5. Hidangkan kentang dengan ayam, kacang sepat dan hirisan lemon.