Daging Goreng Kerisik


Daging Goreng Kerisik





Bahan-bahan:
600 gm daging batang pinang - dipotong nipis
1/2 biji kelapa - dibuat kerisik
1 senduk sos tomato
1/2 senduk kicap cair
1 sudu besar gula
1 cawan santan
1/4 cawan air asam jawa
4 kuntum bunga cengkih - ditumbuk halus
2 kuntum bunga lawang - ditumbuk halus
Garam secukup rasa
Bawang goreng dan kacang pis untuk hiasan
Bahan-bahan menumis:
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dimayang
2 tangkai daun kari
Bahan-bahan kisar:
(Digoreng dulu dengan sedikit minyak)
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
2 cm halia
Cara Menyediakan:
1. Gaulkan daging dengan bahan-bahan kisar, bunga lawang dan bunga cengkih yang sudah ditumbuk halus, sos tomato, kicap cair, gula, garam, kerisik dan air asam jawa. Kacau hingga rata dan perap selama sejam.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan menumis. Bila naik baunya, masukkan daging dan masak dengan api yang perlahan sehingga daging empuk.
3. Masukkan santan dan kacau hingga rata.
4. Bila kuah pekat, taburkan bawang goreng dan kacang pis. Angkat dan hidang panas-panas.