Ayam Panggang Berkicap


Ayam Panggang Berkicap


Bahan-bahan:

500gm peha ayam / dibuang tulang

80gm bawang putih /cincang

70gm halia

100gm sos tiram

50gm lada hitam / kisar halus

100gm lobak merah / potong serong

100gm batang saderi / potong serong

200gm bawang besar / potong baji

100gm daun bawang

200ml kicap pedas agromas

 

Cara menyediakan:

Perap peha ayam dengan sedikit bawang putih dan sos tiram selama 1 jam

Kemudian ayam ini dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180c selama 35minit

Sementara itu tumiskan bawang putih, sos tiram dan kicap peda

Masukkan bawang besar, lobak merah dan saderi serta garam secukup rasa. Masak sehingga kuah sedikit pekat

Angkat dan tuangkan kuah di atas ayam. Taburkan hirisan daun bawang.