Ikan kerapu Kukus Berkicap


Ikan kerapu Kukus Berkicap


Bahan-bahan:

1 ekor ikan kerapu

300gm kacang hitam

100gm sos tiram

100gm stok ayam

100gm gula

150ml air

100ml minyak masak

50ml kicap pekat

200gm lada bengala merah / potong dadu

200gm lada bengala hijau / potong dadu

150gm bawang besar / potong dadu

 

Cara menyediakan:

Bersih dan hiriskan sederhana besar ikan kerapu. Kukus selama 3 minit dan ketepikan

Tumiskan lada bengala merah dan hijau dengan bawang besar hingga kekuningan. Masukkan kacang hitam dan tuangkan sedikit air. Masak selama 3 minit.

Kemudian masukkan pula stok ayam, sos tiram dan gula. Masak sehingga kuahnya sedikit pekat

Akhir sekali, masukkan kicap pekat dan gaulkan rata. Hidangkan sos dengan ikan kerapu.