Ketupat Sotong


Ketupat Sotong



Bahan-bahan:

1 kg sotong
400gm beras pulut (direndam selama 4 hingga 5 jam)
5 inci halia (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu teh halba
4 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu teh kelapa
Lidi kelapa dipotong 2 inci
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

Sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih. Toskan sehingga kering
Beras pulut ditoskan dan digaul dengan garam. Kacau rata
Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga ¾ badannya
Tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi (supaya beras pulut tidak terkeluar)
Masukkan sotong dan semua bahan dalam periuk
Masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat
Hidangkan dengan kuahnya