Tauhu Ma Po Didih


Tauhu Ma Po Didih

 

Bahan-bahan:

2 keping tauhu jepun

½ keping tauhu lembut (potong kiub)

100gm daging ayam kisar

20gm cendawan

1 biji cili merah (hiris)

20gm cendawan

1 biji cili merah (hiris)

1 sudu teh sos tau pan szechuan

½ sudu teh sos tiram

150 ml stok stok ayam

1 sudu teh gula

Air tepung jagung ikut keperluan

Minyak untuk menumis

 

Cara memasak:

Goreng tauhu jepun dengan sedikit minyak dan toskan minyaknya

Potong tauhu jepun ini dalam bentuk kiub yang kecil dan rendam ia dalam air panas selama satu minit. Asingkan

Panaskan minyak dan tumiskan ayam kisar, cendawan dan cili merah. Kemudian masukan sos tau pan szechuan, sos tiram, stok ayam, gula dan air tepung jagung

Tuangkan kuah tersebut ke atas tauhu jepun. Akhir sekali letakkan tauhu lembut di atas tauhu Jepun tersebut.

Sedia untuk dihidang.