Ikan Tiga Rasa



Ikan Tiga Rasa


Bahan-bahan:

200gm kepingan ikan – hiris

200gm minyak sayuran

100gm tepung beras – bancuh dengan sedikit air

30gm campuran cili merah, kuning dan hijau

10gm daun basil goreng (jika suka)

5 biji bawang merah – hiris

5 biji bawang putih – hiris

Garam & lada sulah secukup rasa

 

Bahan Sos:

20gm gula pasir

20gm bawang putih jeruk – hiris

1 sudu besar sos tomato

1 sudu kecil sos ikan

1 sudu kecil jus asam jawa

Garam & lada sulah secukup rasa

 

Cara memasak:

Perap kepingan ikan dengan garam dan lada sulah

Salut dengan tepung beras dan goreng dalam minyak panas hingga masak sebelum diangkat merah dan cili hingga naik bau

Masukkan semua bahan sos. Gaul dan biar hingga mendidih

Curah sos ke atas ikan dan tabur daun basil goreng.

Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang