MEE HOT PLATE

Mee Hot Plate

Bahan-bahan:

150 gm mi telur

Air Panas secukupnya

½ sudu teh minyak dan dicampurkan ½ sudu teh minyak bijan

2 sudu besar minyak masak

I sudu besar pati halia

150gm daging, dihiris memanjang

4 keping cendawan cina, direndam dalam air panas

1 batang lobak merah, dihilir panjang

5 tangkai sawi, dipotong

2 sudu besar bancuhan tepung jagung (untuk memekatkan kuah)

Hirisan cili merah bercuka


Bahan Sos:

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos Hoisin

1 sudu teh kicap cair

½ sudu teh kicap pekat

1 sudu the minyak bijan

250ml air rebusan ayam.

Sedikit garam

Sedikit serbuk lada sulah.


Cara memasak:

Celur mi didalam air panas sehingga lembut dan sejat

Isikan mi dalam pinggan, gaul rata dengan campuran minyak dan minyak bijan- asingkan


Untuk sos:

Panaskan minyak, masukkan air halia, daging dan cendawan

Kacau sehingga daging setengah masak

Masukkan lobak merah diikuti bahan sos

Masukkan sawi dan kacau rata, apabila mendidih perlahankan api dan renehkan 8 minit

Akhir sekali masukkan bahan pemekat. Kacau rata

Panaskan hot plate sehingga berasap.

Angkat dari api, letak atas penggalas kayu.

Bubuh mi diatas hot plate dan tuang kuahnya

Sedia dihidang