ASPARAGUS GORENG


ASPARAGUS GORENG

Bahan-bahan:

280gm asparagus – dipotong 2cm

3 ekor udang kertas – dibuang kulit

3 ekor sotong – dipotong & dikelar

1/3 biji bawang besar – dipotong

½ biji cili merah – dihiris

1 biji bawang putih- dicincang

3 sudu besar minyak masak

 

Bahan perisa:

1 sudu besar udang kering – direndam &ditumbuk

1 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil gula pasir

1 sudu kecil kicap masin/cair

1 sudu kecil serbuk lada sulah

 

Cara memasak:

Panaskan minyak. Masukkan udang dan sotong. Kacau hingga separuh masak

Kemudian buang lebihan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau

Masukkan bawang besar, cili merah, asparagus, air dan semua bahan perasa. Kacau hingga sebati

Angkat dan hidang