Tauhu dan cendawan masak kuah pekat


Tauhu dan cendawan masak kuah pekat


Bahan-bahan:

350 gm tauhu keras (potong dadu)

150gm cendawan cina (rebus)

240 ml stok ayam

2 ulas bawang putih (cincang)

3cm halia (hiris halus)

1 sudu makan kicap air

1 sudu makan kicap pekat

1 sudu teh lada sulah

1 sudu teh sos tiram

1 sudu teh tepung jadung

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis

 

Cara memasak:

Goreng tauhu dan ketepikan

Tumis bawang putih dan halia sehingga berbau harum

Kemudian masukkan stok ayam bersama sos tiram, kicap air, kicap pekat, lada sulah, garam dan gula secukup rasa

Biarkan mendidih dan kemudiaan masukkan tauhu dan cendawan

Masukkan tepung jadung untuk memekatkan kuah

Sedia untuk dinikmati