TOMYAM SONGKHLA


TOMYAM SONGKHLA

Bahan A:

200 gm hirisan ikan siakap

100gm lala

700 ml air

5 ekor sotong – dipotong sedehana

3 ekor udang galah

½ ekor ketam

Bahan B:

3 sm lengkuas – dipotong nipis

1 ½ cm halia – dihiris

¼ biji bawang besar – dihiris

1 batang serai – diketuk

2 hiris tomato


Bahan Perasa:

60 ml susu cair

1-2 sudu besar jus limau nipis

1 sudu besar sos tomyam

Garam & gula pasir secukup rasa.

 

Cara memasak:

Rebus ikan siakap, ketam, lala, sotong dan udang galah yang telah dibersihkan bersama air di dalam periuk

Kemudian masukkan bahan B dan biarkan hingga mendidih

Masukkan sos tomyam, garam, gula dan jus limau nipis. Kacau rata dan masak hingga mendidih.

Tambahkan susu cair dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi.