Agar-Agar Tapai Ubi


Agar-Agar Tapai Ubi


Agar-Agar Tapai Ubi



BAHAN-BAHAN:
1 paket agar-agar serbuk (10 gm)
2 cawan santan (jangan terlalu pekat)
1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 cawan tapai ubi kayu (potong kecil)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan ubi kayu dalam acuan.
2. Dalam periuk, didihkan dua cawan air, dan setengah paket agar-agar.
3. Setelah mendidih tuangkan dalam bekas yang berisi tapai ubi tadi. Biarkan ia mengeras.
4. Sementara ia mengeras, dalam periuk lain, tuangkan santan, gula dan lebihan agar-agar serta pewarna hijau. Biarkan mendidih.
5. Cucukkan atau garukan dengan garfu agar-agar yang mengeras tadi sebelum dituang adunan berwarna hijau di atasnya.