Talam Cendol
Bahan-Bahan: (Gula Merah)
1 Cawan tepung beras
1/2 Cawan gula merah
1/2 Cawan gula pasir
3 Cawan air
Garam secukup rasa
Bahan B (Lapisan atas Cendul)
1 cawan Cendul
1 Cawan Tepung Beras
3 Sudu Makan Tepung Jagung
3 Cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
Garam secukup rasa
Cara Membuat Lapisan Atas:
Gaulkan semua bahan kecuali cendul supaya sebati
Tapiskan ke dalam kuali tidak lekat dan masukkan cendul
Kacau di atas api perlahan sehingga nampak wap
Tutupkan api dan tuangkan ke atas permukaan lapisan bawah yang sudah dicakar
Kukuskan lagi selama 20 minit
Sejukkan dan potongkan semasa menghidang
Cara Membuat Lapisan Bawah:
Panaskan kukusan
Gaulkan semua bahan A dan tapiskan di dalam kuali tidak lekat dan kacau sehingga nampak wap
Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan sedikit minyak
Kukuskan selama 30 minit.
0Awesome Comments!