Talam Cendol

Talam Cendol





Bahan-Bahan: (Gula Merah)

1 Cawan tepung beras

1/2 Cawan gula merah

1/2 Cawan gula pasir 

3 Cawan air

 Garam secukup rasa



Bahan B (Lapisan atas Cendul)

1 cawan Cendul

1 Cawan Tepung Beras

3 Sudu Makan Tepung Jagung

3 Cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)

Garam secukup rasa



Cara Membuat Lapisan Atas:

Gaulkan semua bahan kecuali cendul supaya sebati

Tapiskan ke dalam kuali tidak lekat dan masukkan cendul

Kacau di atas api perlahan sehingga nampak wap

Tutupkan api dan tuangkan ke atas permukaan lapisan bawah yang sudah dicakar

Kukuskan lagi selama 20 minit

Sejukkan dan potongkan semasa menghidang



Cara Membuat Lapisan Bawah:

Panaskan kukusan

Gaulkan semua bahan A dan tapiskan di dalam kuali tidak lekat dan kacau sehingga nampak wap

Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan sedikit minyak

Kukuskan selama 30 minit.