Kuih Samosa
Bahan A:
Kulit popia secukupnya
2 sudu makan tepung gandum (Dibancuh dengan 3 sudu makan air sebagai gam kulit popia)
Minyak bagi menggoreng
Bahan B (Dikisar)
200gm daging (Dikisar ataupun dicincang)
2 biji kentang (Dipotong dadu)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 batang kecil lobak merah (Dipotong dadu)
1 sudu makan rempah kari
2 biji cili merah (dicincang)
Daun sup dan daun bawang (hiris halus)
1 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat Inti:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu
Masukkan daging kisar dan kacau rata
Masukkan rempah kari dan kacau lagi
Masukkan kentang, lobak merah, cili merah dan garam. Masakkan sehingga kentang dan lobak merah lembut dan kering
Tutup api, kemudian taburkan daun sup dan daun bawang, Kacau rata
Angkat dan sejukkan
Cara membuat samosa
Potong kulit popia. Letakkan inti di hujung kulit popia dan lipatkan supaya menjadi segitiga
Gamkan setiap lapisan kulit dengan bancuhan tepung
Gorengkan hingga kuning keemasan
Hidangkan dengan sos cili
0Awesome Comments!