Kuih Lompat Tikam
Bahan A (Lapisan Hijau - Lapisan Bawah)
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan air lapisan pandan dan pewarna hijau
1 sudu teh air kapur
Sedikit Garam
Bahan B (Lapisan Putih - Santan)
1 Cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Bahan C (air gula merah)
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan (disimpul)
Cara membuatnya Lapisan Hijau:
Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang
Campurkan semua bahan A dan tapiskan
Masakkan adunan diatas api seketika, tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit
Apabila sudah masak, cakarkan sedikit permukaan kuih bagi memudahkan bahagian lapisan
santan melekat
Cara membuat inti:
Campurkan semua bahan B dan tapiskan
Masakkan adunan di atas api seketika
Tuangkan adunan perlahan-perlahan diatas lapisan hijau
Kukuskan selama 20 minit, kemudian sejukkan
Apabila sudah sejuk, potong kuih lompat tikam dan hidangkan dengan air gula merah
Cara Membuat Air gula:
Masakkan semua bahan C sehingga mendidih
Tapis dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.
0Awesome Comments!