Udang Teratai


Udang Teratai




BAHAN –BAHAN
450 gm udang harimau
Minyak masak untuk menumis     
BAHAN A:
5 tangkai cili merah    
2 cm lengkuas   
2 cm kunyit hidup
10 ulas bawang kecil   
2 batang serai    
1 batang bunga kantan    
200 gm nanas
BAHAN B:
1 sudu kecil otak udang 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil tepung ubi   
BAHAN PERAP:
1 biji telur
2 sudu kecil sos tiram

CARA MENYEDIAKAN:
1. Udang harimau digaul garam sedikit lalu digoreng hingga kekuningan.
2. Kisar semua bahan A lalu tumiskan selama 30 minit.
3. Masukan bahan B kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, masukkan udang yang telah digoreng tadi.