Empal Daging Bersos Lada


Empal Daging Bersos Lada





Bahan-bahan:
300 gm daging cincang
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil tepung pulut
1 tangkai daun saderi - dipotong halus
20 biji buah prun - dibuang biji
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Kuah:
1/2 cawan minyak
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 cm halia - ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kas-kas
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos plum
1/2 cawan kacang pis
Cara Menyediakan:
1. Satukan kesemua bahan A kecuali buah prun dan gaul hingga rata. Ambil satu sudu kecil campuran daging dan letakkan ke atas tapak tangan. Masukkan buah prun untuk dijadikan inti sebelum dikepal bulat-bulat seperti bebola. Buat hingga habis dan kukus bebola daging selama 10 minit.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus. Bila berbau harum, masukkan rempah kari, serbuk lada hitam dan serbuk kas-kas. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan kicap pekat dan sos plum. Bila mendidih, masukkan kacang pis dan bebeola daging yang siap dikukus kadi. Kacau dan angkat.