Puding Roti Karamel

Puding Roti Karamel






Bahan A (Karamel)


1/2 cawan gula

1/2 cawan air


Bahan B (Puding)


10 keping roti (Dikoyakkan)

1 tin susu cair

1 cawan air

1 tin air buah pic (Didalam tin)

1/2 cawan gula halus

1 sudu teh esen vanila

2 sudu makan tepung kastard

Buah Pic (sebagai hiasan)




Cara membuatnya:


Masakkan gula di dalam kuali tidak lekat

Apabila gula kekuningan, masukkan air dan kacau sehingga  gula larut dan mendidih

Tuangkan karamel ke dalam loyang. Ketepikan 

Kemudian gaul rata semua bahan B di dalam mangkuk besar

Panaskan kukusan sehingga mendidih

Masukkan bancuhan ke dalam loyang yang ada karamel tadi

Kukuskan selama 30 sehingga 40 minit

Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan besar

Susunkan buah pic. Sedia dihidangkan.