Kerutuk Daging


Kerutuk Daging



Bahan-bahan:

1 kg daging
4 cawan santan (1 biji kelapa)
4 sudu makan rempah kerutuk
2 sudu makan gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 sudu makan minyak masak
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Bawang goring

Bahan B (dikisar)

15 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 inci lengkuas

Cara memasak:

Daging dipotong nipis. Basuh dan toskan
Bancuh bahan B dengan rempah kerutuk
Panaskan minyak dan tumiskan bancuhan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
Masukkan daging dan kacau rata
Masukkan santan, asam gelugor, gula dan garam. Masak dengan api perlahan
Biarkan masak sehingga pekat dan naik minyak
Sedia dihidangkan.