Jering Masak Tempoyak
Bahan-bahan:
10 biji jering - dibuang kulit
30-40 tangkai cili api - ditumbuk halus
3 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 cawan tempoyak
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
100 gm ikan bilis
30-40 tangkai cili api - ditumbuk halus
3 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 cawan tempoyak
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
100 gm ikan bilis
Cara Menyediakan:
1. Jering dibuang kulit arinya kemudian dibelah dua sebelum direbus dan dititik.
2. Masukkan santan, bahan-bahan tumbuk, ikan bilis dan tempoyak ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana.
3. Bila mendidih masukkan jering. Kacau hingga rata.
4. Masukkan hirisan daun kunyit, kacau dan angkat.
0Awesome Comments!