Puding Kristal


Puding Kristal



Puding Kristal


BAHAN A:
1 biji buah mangga (dibuat puri)
3 sudu besar gula kastor
2 sudu besar krim pekat
1 sudu besar badam kisar
2 sudu besar jus lemon

BAHAN B:
1/2 biji buah strawberi
1 hiris buah mangga
1 sudu besar jus limau kasturi
2 sudu kecil serbuk agar-agar
Sedikit pewarna hijau

CARA MENYEDIAKAN:
1.  Kisar mangga dengan sedikit air dan masak bersama gula sehingga sebati
2. Setelah sejuk, perahkan jus lemon dan masukkan satu serbuk agar-agar yang telah dicairkan dengan lima sudu besar air panas.
3. Krim pekat dipukul sehingga kembang dan gaul bersama adunan tadi.
4. Kemudian masukkan pula badam dan tuangkan dalam acuan. Sejukkan.
5. Buah strawberi dan mangga dipotong dan susun di atas adunan di atas.
6. Ambil satu sudu kecil serbuk agar-agar bersama satu cawan air, pewarna hijau, gula, masukkan jus limau kasturi. Didihkan.
7. Tuangkan ke atas adunan yang telah disusun buah tadi.