Ayam Berlada Bersalut Tepung
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
300gm bawang besar
500gm cili merah/kisar
400 gm lada bengala merah / kisar
400gm tomato / kisar
50gm air asam jawa
340gm sos cili
250gm tepung serbaguna agromas
Bahan kisar:
100gm bawang merah
60gm bawang putih
60gm halia
200gm serai
Cara menyediakan:
Gaul ayam bersama serbuk kunyit, garam dan tepung agromas
Kemudian goreng sehingga garing. Angkat dan ketepikan
Tumiskan pula bahan kisar sehingga wangi, masukkan cili merah, lada bengala merah dan tomato yang telah dikisar
Masukkan air asam jawa dan sos cili secukup rasa. Kacau sebati
Selepas itu, barulah masukkan ayam goreng. Gaul rata dan kacau seketika agar ia sebati dengan ayam.
0Awesome Comments!