Ayam Masak Padang

Ayam Masak Padang


Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibuang kulit dan dipotong kecil)
5 helai daun limau purut (dicarik halus)
2 batang serai (diketuk)
2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
2 biji tomato (dibelah empat)
1 keping asam gelugur
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (dikisar)

10 biji cili kering
20 tangkai cili kering
3 inci halia
3 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji kuah keras

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bahan B dan serai yang diketuk
Apabila sudah naik minyak, masukkan ayam dan biarkan seketika
Masukkan santan, daun limau purut, tomato dan asam gelugor
Biarkan masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak
Hidangkan.