Daging Masak Tomato


Daging Masak Tomato


Bahan-bahan:

1.5 kg daging lembu – dipotong nipis-nipis

200gm bawang merah – hiris halus

150gm bawang putih – hiris halus

750ml santan

50 gm puri tomato

5 biji tomato – kisar lumat

300gm bawang merah – kisar lumat

100gm bijan – kisar lumat

½ sudu teh jintan putih – kisar lumat

½ sudu teh jintan manis – kisar lumat

½ sudu teh serbuk lada sulah

100gm halia – kisar lumat

100gm kunyit hidup – hiris nipis

 

Cara memasaknya:

Perap daging bersama bahan kisar di dalam mangkuk sejam

Tumis bawang merah bersama bawang putih hingga naik bau

Masukkan daging perap, goring di atas api sederhana hingga kering airnya.

Tuangkan santan, biar ia mendidih perlahan-lahan sambil dikacau selalu hingga ia pekat dan daging empuk

Kemudian masukkan puri tomato, biar hingga ia mendidih lima minit, sambil dikacau selalu. Masukkan garam