Daging Masak Tomato
Bahan-bahan:
1.5 kg daging lembu – dipotong nipis-nipis
200gm bawang merah – hiris halus
150gm bawang putih – hiris halus
750ml santan
50 gm puri tomato
5 biji tomato – kisar lumat
300gm bawang merah – kisar lumat
100gm bijan – kisar lumat
½ sudu teh jintan putih – kisar lumat
½ sudu teh jintan manis – kisar lumat
½ sudu teh serbuk lada sulah
100gm halia – kisar lumat
100gm kunyit hidup – hiris nipis
Cara memasaknya:
Perap daging bersama bahan kisar di dalam mangkuk sejam
Tumis bawang merah bersama bawang putih hingga naik bau
Masukkan daging perap, goring di atas api sederhana hingga kering airnya.
Tuangkan santan, biar ia mendidih perlahan-lahan sambil dikacau selalu hingga ia pekat dan daging empuk
Kemudian masukkan puri tomato, biar hingga ia mendidih lima minit, sambil dikacau selalu. Masukkan garam
0Awesome Comments!