Sotong Sumbat Bercicah


Sotong Sumbat Bercicah


Bahan-bahan:

180gm beras pulut

450ml santan (1 biji kelapa)

5-6 ekor sotong sederhana besar

Garam secukup rasa

5-6 batang lidi (3-4 cm panjang)

 

Bahan sos:

3 sudu besar mentega kacang halus

3 sudu besar sos tiram nona

2 ulas bawang merah, cincang halus

1 sudu besar sos cili

2 sudu teh sos ikan

Garam dan gula secukup rasa

 

Cara membuatnya:

Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit

Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya

Toskan beras kemudian masukkan santan dan direndam dalam periuk

Isikan dengan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh, tutupkan dengan kepala sotong

Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut, masukkan ke dalam periuk tadi

Kacau atas api perlahan hingga mendidih. Perlahankan api, masak sehingga pekat

Sukat sebanyak 400ml santan, tambah bahan sos dan garam

Masak hingga mendidih, hidangkan sotong dengan pencicahnya.