Sotong Sumbat Bercicah
Bahan-bahan:
180gm beras pulut
450ml santan (1 biji kelapa)
5-6 ekor sotong sederhana besar
Garam secukup rasa
5-6 batang lidi (3-4 cm panjang)
Bahan sos:
3 sudu besar mentega kacang halus
3 sudu besar sos tiram nona
2 ulas bawang merah, cincang halus
1 sudu besar sos cili
2 sudu teh sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit
Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya
Toskan beras kemudian masukkan santan dan direndam dalam periuk
Isikan dengan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh, tutupkan dengan kepala sotong
Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut, masukkan ke dalam periuk tadi
Kacau atas api perlahan hingga mendidih. Perlahankan api, masak sehingga pekat
Sukat sebanyak 400ml santan, tambah bahan sos dan garam
Masak hingga mendidih, hidangkan sotong dengan pencicahnya.
0Awesome Comments!