Nasi Beriani
Bahan-bahan:
500gm beras basmati
1 liter air
1 sudu besar halia / cincang
1 sudu besar bawang putih / cincang
Sedikit minyak masak
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Bahan Rempah:
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan Pes:
100gm halia
50gm bawang putih
Cara menyediakan:
Bersihkan beras dan rendam dengan air selama 10 minit. Angkat dan toskan airnya.
Tumiskan bawang putih, halia dan bahan rempah selama satu minit.
Kemudian masukkan bahan tumisan ini dalam periuk lain
Tuangkan air dan didihkan. Masukkan bahan pes dan beras basmati. Tanak sehingga masak.
Apabila nasi sudah separuh masak, renjiskan pewarna kuning. Perlahankan api dan tutupkan periuk dengan kertas aluminium (foil) selama 15 minit
Padamkan api dan biarkan kertas aluminium selama 5 minit. Selepas itu barulah boleh dibuka kerta aluminium.
0Awesome Comments!