Kambing Lada Hitam


Kambing Lada Hitam


Bahan A:

1kg daging kambing

2cm halia / titik dan rebus bersama daging

5 ulas bawang putih / titik dan rebus bersama daging

 

Bahan B:

1 batang serai / titik

2 helai daun limau purut

2 keping asam gelugur

Minyak sapi secukupnya

Garam dan gula secukup rasa

 

Bahan kisar:

3 biji bawang besar

3 batang serai

5 ulas bawang putih

2 cm halia

1 sudu besar lada hitam

1 sudu besar ketumbar

1 sudu kecil jintan manis

 

Cara menyediakan:

Panaskan minyak sapi, tumis serai hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit aromanya

Masukkan pula daging bersama dengan air rebusan, daun limau purut, asam keping serta serai. Kacau seketika, tambahkan garam dan gula secukupnya.

Tutup periuk dan masak hingga terbit minyak dan kuahnya pekat.