Kambing Lada Hitam
Bahan A:
1kg daging kambing
2cm halia / titik dan rebus bersama daging
5 ulas bawang putih / titik dan rebus bersama daging
Bahan B:
1 batang serai / titik
2 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
Minyak sapi secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
3 biji bawang besar
3 batang serai
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
Cara menyediakan:
Panaskan minyak sapi, tumis serai hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit aromanya
Masukkan pula daging bersama dengan air rebusan, daun limau purut, asam keping serta serai. Kacau seketika, tambahkan garam dan gula secukupnya.
Tutup periuk dan masak hingga terbit minyak dan kuahnya pekat.
0Awesome Comments!